Vastuullinen ja turvallinen ajaminen 2017-09-07T13:01:01+03:00

VASTUULLINEN AJAMINEN

Vastuullisen kuljettajan vastuualueita liikenteessä ajaessaan

1. Vastuu sosiaalisuudesta

•      Pyrinkö ottamaan muut huomioon ja ymmärtämään heitä ja viestimään muille jatkuvasti paremmin ja aikaisemmin?

2. Vastuu ekologisuudesta

•      Mitä tarkoittaa ennakoiva, suunnitelmallinen, riskeihin varautunut ja maltillinen ajotapa?

3. Vastuu turvallisuudesta

•      Olenko ymmärtänyt, että turvallisuus koostuu pienistä tärkeistä valinnoista?

4. Vastuu ajoneuvon hallintataidoista

•     Olenko harjoitellut riittävästi mm. ryömittämistä, taskuperuutusta, mäkilähtöjä ja ohjaustekniikoita autokoulun jälkeen tarvittaessa tyhjällä parkkipaikalla?

5. Vastuu liikennesääntöjen- ja tilanteiden hallintataidoista

•      Otanko selvää asiasta, mikäli jossain tilanteessa en ole ollut varma liikennesäännöistä?

6. Vastuu ajoreitin suunnittelu- ja hallintataidoista

•      Toteutanko ajoreitin Itsenäisesti ja turvallisesti mahdollisesti navigaattoria kuunnellen?

7. Vastuu tilanteen, ympäristön tai olosuhteiden hallintataidoista

•      Huomioinko erityisesti vastuullisen ajamisen perustaidot, kun mm. näkyvyys tai pito on heikko?

8. Vastuu vastuullisen ajamisen perustaitojen hallinnasta

•      1. Onko havainnointi aktiivista ja ennakoivaa joka suuntiin?

•      2. Säätelenkö tilannenopeutta riittävästi ja ennakoivasti?

•      3. Laitanko merkinannot oikeasti ajoisssa? (vilkku ehtii vilkkumaan aina 2-3 kertaa ennen kaistan vaihtoa)

•      4. Onko turvaväli jatkuvasti tilanteen ja nopeuden mukaan riittävä? (noin 3-4 sekunttia esim. 80km/h = 22m/s eli noin 66m-88m)

•      5. Pystynkö ennakoimaan ja säilyttämään oikeat ajolinjat myös vieraassa ympäristössä?

•      6. Pystynkö ennakoimaan ja noudattamaan jatkuvasti liikennesääntöjen mukaisia ajovuoroja?

•      7. Pystynkö ennakoimaan ja noudattamaan liikenteenohjausta (liikenteenohjaaja, liikennevalot, liikennemerkit, tiemerkinnät ja liikennesäännöt)

9. Vastuu oman tilan hallinnasta

•      Pystynkö hallitsemaan tunnetilojani tarvittaessa järjellä ennen ylireagointia?

•      Miten suhtaudun hitaasti edessä tai lähellä takana ajaviin ajoneuvoihin?

10. Vastuu omasta kunnosta ja ensiaputaitojen hallinnasta

•    Voisinko tai olisiko syytä pitää terveydestäni parempaa huolta?

•    Oletko jo suorittanut SPR:n ensiapukurssin mm. onnettomuutilanteiden varalta?

11. Vastuu auton kunnosta ja varusteiden hankinnasta

•    Menisikö autoni tällä hetkellä läpi katsastuksesta?

•    Pidätkö aina mukanasi autossa riittäviä varusteita mm. vahingon varalta?

12. Vastuu itsensä kehittämisestä

•    Mihin minun tulisi erityisesti kiinnittää huomiota itseäni valmentaessani? (vahvuuteni ja heikkouteni)

13. Vastuu liikennejärjestelmän kehittämisestä

•     Annanko jatkuvilla valinnoillani hyvää esimerkkiä muille?

•      Ymmärränkö oman esimerkillisyyden vaikutukset koko liikennejärjestelmään?

Vastuullisen kuljettajan ajotaidon tasot

1. Käsittelytaidot

•      Vaikeuttaako ajoneuvon käsittelytaidot seuraavien tasojen omaksumista?

2. Liikennetilanteiden hallintataidot

3. Ennakointi- ja suunnitelmallisuustaidot

•      Onko ajaminen mm. ennakoivaa, suunnitelmallista, riskejä välttävää, maltillista, varautunutta, päättelevää ja järkevää?

4. Yksilötekijät

•     Otanko jatkuvasti huomioon ajamiseen vaikuttavat yksilölliset tekijät?

5. Ympäristötekijät

•      Otanko jatkuvasti huomioon ajamiseen vaikuttavat ympäristötekijät ja pystynkö kyseenalaistamaan ympäristön esimerkin?

ma 9-17, ke 9-17, pe 9-15

(ma 16-17), ti 9-17, to 9-17