Ajokorttiuudistus 1.7.20182018-06-21T00:35:23+00:00

AJOKORTTILAKI MUUTTUU 1.7.2018.

Julkaisemme tietoa uudesta ajokorttilaista tänne sitä mukaa, kun lainsäädäntö tarkentuu. Sivuilla oleva teksti perustuu aina sen hetkiseen tietoon, ja se saattaa muuttua vielä ennen heinäkuuta. Voit kuitenkin huoletta aloittaa kanssamme kurssin. 10+10 kokeiluluvan ansiosta henkilöautokurssimme ovat jo hyvin samanlaisia uuden kurssimallin kanssa.

YLEISTÄ MUUTOKSESTA

Ajokorttilaki muuttuu 1.7.2018 ja se tuo paljon muutoksia opetusvaatimuksiin, liittyen T-, AM-, A-, ja B- luokan ajokortteihin. Muutoksen taustalla on siirtyminen koulutuspainotteisesta kuljettajaopetuksesta tutkintopainotteiseen. Lakimuutosten myötä pakollinen opetus vähenee merkittävästi, ja autokoulukurssien rakenteiden on tarkoitus olla yksinkertaisempia ja helpommin ymmärrettäviä.

Pakollinen teoriaopetus vähenee merkittävästi. Ensimmäisen ajokortin saamiseksi edellytetään neljän tunnin liikenneturvallisuuskoulutuksen suorittamista. Nämä opinnot voi suorittaa autokoulussa, tai hyväksytyssä oppilaitoksessa. Tämä koulutuspaketti vaaditaan jatkossa myös esimerkiksi traktorikorttia varten. Koulutus suoritetaan vain kerran, eli seuraavaa korttia suorittaessa tämä koulutus on voimassa.

OPETUSVAATIMUKSET ERI AJOKORTTILUOKISSA

MOPOT, MOPOAUTOT, TRAKTORIT, MOOTTORIKELKAT

AM120, AM121 ja T-luokan ajokorteissa vaaditaan 4 tunnin liikenneturvallisuuskoulutus, kun suoritat ensimmäistä ajokorttia. Mikäli sinulla on jo jokin ajokortti, ei turvallisuuskoulutusta vaadita.

AM-kortteja suorittaessa ajo-opetus ei ole enää pakollista, mutta se on erittäin hyödyllistä. Voit lukea hyödyistä esimerkiksi HUS:n tutkimuksesta.

AM120-luokan (mopo) ajokortin saamisen ehtona on hyväksytty teoria- ja käsittelykoe.

AM121-luokan (mopoauto) ajokortin saamisen ehtona on hyväksytty teoria- ja ajokoe.

T-luokan (traktori) ajokortin saamisen ehtona on hyväksytty teoriakoe.

MOOTTORIPYÖRÄT

A1-, A2- ja A-luokan ajokorteissa vaaditaan 4 tunnin liikenneturvallisuuskoulutus, kun suoritat ensimmäistä ajokorttia. Mikäli sinulla on jo jokin ajokortti, ei turvallisuuskoulutusta vaadita.

Moottoripyöräluokassa on minimiopetusvaatimuksena viisi ajotuntia, riippumatta siitä, onko sinulla voimassaolevaa ajokorttia, vai ei.

Moottoripyöräkortin saamisen edellytyksenä on hyväksytty teoria-, käsittely- ja ajokoe.

A1-luokan korotuksen A2-luokkaan, tai A2-luokan korotuksen A-luokkaan voi jatkossa suorittaa kahdella tavalla. Voit korottaa luokkaa koulutuksella, joka sisältää kaksi teoriatuntia ja viisi ajotuntia. Tällöin ei edellytetä tutkintoa. Toinen vaihtoehto korottamiselle on tutkinnolla, jossa on käsittely- ja ajokoe. Tällöin ei edellytetä koulutusta.

HENKILÖAUTOT

B-luokan ajokortissa vaaditaan 4 tunnin liikenneturvallisuuskoulutus, kun suoritat ensimmäistä ajokorttia. Mikäli sinulla on jo jokin ajokortti, ei turvallisuuskoulutusta vaadita.

B-kortin minimiopetusvaatimuksena on 10 ajotuntia. Lisäksi ennen teoriakoetta on suoritettava nykyistä syventävää vaihetta vastaava riskientunnistusjakso. Riskientunnistusjakso on kahdeksan tunnin mittainen, josta puolet on teoriaopetusta ja puolet ajoharjoittelua.

Henkilöautokortin saamisen edellytyksenä on hyväksytty teoria-, ja ajokoe.

Jatkossa kaikki henkilöautokorttiin liittyvä opetus on ennen ajokoetta, eikä ajokokeen jälkeisiä jatkovaiheita ole. Poikkeuksena tähän on uusien kuljettajien seuranta. Mikäli uusi kuljettaja menettää liikennerikkomusten vuoksi ajo-oikeutensa, voidaan hänet velvoittaa suorittamaan neljän tunnin koulutus ajo-oikeuden takaisinsaamiseksi.

Lisätietoja uudistuksesta

Ajokorttiuudistukseen liittyen Trafin -sivustolta.

Trafi on antanut 15.6.2018 kolme uutta tieliikenteen määräystä ja ne löytyvät täältä.

TIEDOTE:  1.7.2018 uudistuvaan ajokorttilakiin liittyviä muutoksia täältä.

Kuljettajaopetus määräys 15.6.2018 löytyy täältä.

Ajokortin hankkiminen ja ajokortti-info -sivusto täällä.

Teoriakokeen uudistukset löytyvät täältä.

Teoriakoeohje 1.7.2018 täältä.

Tervetuloa mukavaan ja palvelevaan autokouluun!

Tilaa uutiskirje nyt!

Saat autokoulun uusimmat asiakastiedotteet ja tarjoukset heti ensimmäisten joukossa!
Hei, Kuinka voin auttaa sinua?