TUNNE ITSESI KULJETTAJANA JA OLETHAN MYÖS VASTUULLINEN

Ikäkuljettajan opas

Suomessa ikäautoilijoiden määrä liikenteessä on rajussa kasvussa kansan ikääntyessä. Tällä hetkellä lähes 550 000 yli 70-vuotiaalla suomalaisella on henkilöauton ajo-oikeuden sisältävä ajokortti ja lähivuosina määrä kasvaa suurten ikäluokkien ikääntyessä. Ajokuntoa ja -taitoa aktiivisesti ylläpitämällä sekä autojen turvateknologiaa hyödyntämällä monen ikäautoilijan liikkuminen liikenteessä pysyy sujuvana ja turvallisena.

1. Ajokortin uudistaminen ja passikuvat

Mitä on hyvä tietää ajokortin uudistamisesta?

Kun ajokortin voimassaoloaika on päättymässä, ajokortti tulee uudistaa. Ajokortin voi uudistaa aikaisintaan 6 kuukautta ennen ajokortin viimeistä voimassaolopäivää.
Uudistamisen voi tehdä Ajovarman toimipisteessä tai tietyissä tapauksissa Traficomin sähköisessä asiointipalvelussa.
Ajokortin uudistaminen edellyttää, että väestötietojärjestelmässä vakituinen osoite on Suomessa. Ajokortin uudistamista varten tulee hakea ajokorttilupa.
Huom. Jos muutat toiseen EU-maahan ja ajokorttisi voimassaolo päättyy, sinun on uusittava ajokorttisi kyseisessä maassa, jos asut siellä vakinaisesti. 
Uudistaessasi ajokorttisi (ajo-oikeutesi) aikaisintaan 6 kuukautta ennen sen voimassaoloajan päättymistä, saat uuden ajokortin voimaan heti uudistamispäivästä. Se on iästäsi ja ajokorttiluokistasi riippuen voimassa 2, 5 tai 15 vuotta aiemman ajo-oikeutesi päättymisestä.
Ajokortin uudistamiseen ei pääsääntöisesti liity autokouluopetusta tai kuljettajantutkintoa.
Huom! Sinun tulee kuitenkin suorittaa kuljettajantutkinto uudelleen, jos ryhmän 1 (henkilöauto, mopo, mopoauto, moottoripyörä, traktori) ajokorttisi voimassaolon päättymisestä on kulunut yli kaksi vuotta tai ryhmän 2 (kuorma- tai linja-auto) ajokortin päättymisestä on kulunut yli vuosi tullessasi uudistamaan sitä. 

Traficom muistuttaa ajokortin uudistamisesta

Saat Traficomilta noin 4 kuukautta ennen ajokorttisi voimassaolon päättymistä kirjeen, jossa muistutetaan ajokortin uudistamisesta. Kirjeen mukana Traficom lähettää esitietolomakkeen. Täytä se ennen lääkäriin menoa. Ota ajokortti ja täytetty esitietolomake mukaan lääkärintarkastukseen. Jos sinulla on kysyttävää esitietolomakkeesta, ota yhteyttä tarkastuksen suorittavaan lääkäriin tai lääkäriasemaan. Traficom ei lähetä kirjeitä ulkomaille. Jos et ole uudistanut ajokorttiasi 2 kuukautta ennen voimassaolon päättymistä, saat Traficomilta vielä tekstiviestillä muistutuksen aiheesta. Tekstiviesti lähetetään asiakkaille, joiden puhelinnumero on Traficomin tiedossa.
 

Hanki tarvittaessa lääkärintodistus

Lääkärinlausunnon tai laajennetun lääkärinlausunnon joutuvat toimittamaan ajokortin uudistamisen yhteydessä kaikki
  • ryhmän 1 ajokortin haltijat, jotka uudistavat ajokorttiinsa 70-vuotissyntymäpäivänsä jälkeen
  • voimassa olevan ajokortin päättyessä 45 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat ryhmän 2 ajokortin haltijat
  • ajokortin voimassaolon jo päätyttyä ajokortin uudistavat henkilöt.
Huom! Lääkärinlausunto voi olla enintään 6 kuukautta vanha. Lääkärinlausunto tulee olla Lääkärinlausunto ajokyvystä (F122–lomakkeella.
Iäkkäille henkilöille tehtävässä laajennetussa lääkärintarkastuksessa huomioidaan ikääntymisen, sairauksien ja mahdollisten lääkitysten vaikutukset ajoterveyteen. Havainnointia voidaan selvittää erilaisilla testeillä kuten esimerkiksi kellotaulutehtävällä.
Ryhmän 1 ja ryhmän 2 ajokortin uudistajalla on erilaiset terveysvaatimukset.
 

Ryhmän 1 (AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B, BE) ajokortin uudistaja

Et tarvitse lääkärinlausuntoa, jos uudistat ajokorttisi viimeistään 70-vuotissyntymäpäivänäsi.
Tarvitset uudistamista varten laajennetun lääkärinlausunnon ajokyvystä, jos uudistat ajokorttisi 70-vuotissyntymäpäivääsi seuraavana päivänä tai tätä myöhemmin.
 

Ryhmän 2 (C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE) ajokortin uudistaja

Tarvitset uudistamista varten
  • lääkärinlausunnon ajokyvystä, jos olet täyttänyt tai täytät 45 vuotta ajokorttisi voimassaolon päättymispäivään mennessä
tai
  • laajennetun lääkärinlausunnon ajokyvystä, jos
    • olet täyttänyt 68 vuotta ennen kuin käyt lääkärissä ajokortin uudistamista varten
    • olet täyttänyt 68 vuotta tai täytät 68 vuotta ennen nykyisen ajokorttisi voimassaolon päättymistä (uudistettavan ajokortin viimeinen voimassaolopäivä on 68-vuotissyntymäpäiväsi tai tätä myöhempi päivä)
Huom! Jos sinulla on ryhmän 2 (kuorma- ja/tai linja-auto) ajokortti, jonka voimassaoloaika päättyy ennen kuin täytät 45 vuotta, et tarvitse lääkärinlausuntoa uudistamisen yhteydessä.
Jos sinun ei tarvitse ajaa linja- tai kuorma-autoa, voit luopua ryhmän 2 ajokorttiluokistasi alentamalla ajo-oikeutesi . Samalla voit välttyä lääkärinlausuntojen toimittamiselta.

AJOKORTIN UUDISTAMINEN AJOVARMASSA

Uudistaessasi ajokorttia Ajovarman palvelupisteessä ota mukaasi:

  • aikaisempi ajokorttisi,
  • 2 passivalokuvaa (et tarvitse uusia kuvia, jos sinulla on voimassa oleva suomalainen passi tai henkilökortti tai olet toimittanut valokuvat vuonna 2013 tai sen jälkeen ajokorttia, kuljettajakorttia, ammattipätevyyskorttia, ADR-ajolupaa tai taksinkuljettajan ajolupaa varten)
  • tarvittaessa enintään 6 kuukautta vanha lääkärinlausunto tai laajennettu lääkärinlausunto.

AJOKORTIN UUDISTAMINEN TRAFICOMIN SÄHKÖISESSÄ ASIOINTIPALVELUSSA

Voit uudistaa ajokorttisi sähköisessä asiointipalvelussa. Et tarvitse uudistamista varten lääkärinlausuntoa, jos

  • olet enintään 70-vuotias ja sinulla on voimassa oleva ryhmän 1 ajokortti tai
  • olet alle 44,5-vuotias ja sinulla on voimassa oleva ryhmän 2 ajokortti.

Muissa tapauksissa ajokortin uudistaminen sähköisessä palvelussa edellyttää ajoterveystietojen hakemista Potilastiedon arkistosta. Voit hakea ajoterveystiedot Uudista ajokorttisi -palvelussa, jos lääkäri on tallentanut lääkärinlausunnon ajokyvystäsi Potilastiedon arkistoon erillistä lomakesovellusta käyttäen.

Huom! Tarvittava lomakesovellus on käytössä vasta muutamassa terveydenhuollon toimipaikassa. Varmista asia terveydenhuollon toimipaikasta, jossa asioit.

Lue muista palvelunkäytön edellytyksistä tarkemmin Uudista ajokorttisi -palvelusta. Jos palvelun käyttö ei ole kohdallasi mahdollista, voit uudistaa ajokorttisi Ajovarmassa (Ulkoinen linkki)

AJOKORTTIRYHMÄT

Ryhmä 1: Luokat AM/120, AM/121, T, A1, A2, A, B ja BE

Ryhmä 2: Luokat C1, C, C1E, CE, D1, D, D1E, ja DE

UUDISTA AJOKORTTISI joko sähköisesti Traficom palvelussa tai Ajovarman toimipisteessä.

Meiltä Helsingin Liikennekoulusta saat autokoulupalveluiden lisäksi tarvittaessa myös

KUVATUNNUS EI KELPAA ajokorttia uudistettaessa, vaan kuva tulee olla tulostettuna mukana Ajovarmassa!

2. IKÄKULJETTAJAN ITSEARVIOINTI JA AJOTERVEYS

Miten selviydyt liikenteessä?

Yleisimpiä haasteita liikenteessä ikäkuljettajilla ovat mm:

 

Arvioit itse, että sinulla on hieman ongelmia ajaessasi erilaisissa risteyksissä. Vanhenemisesta johtuva huomiokyvyn heikkeneminen alkaa usein ensimmäisenä näkyä ongelmina risteysajossa.

Vähennä nopeutta ja pysähdy tarvittaessa, kun lähestyt risteystä. Näin saat aikaa tilanteen tarkkailuun. Huomaa myös jalankulkijat ja pyöräilijät.

Iän myötä on entistä vaikeampi arvioida lähestyvän auton etäisyyttä ja nopeutta. Odota siis rauhassa, että tie on tyhjä riittävän pitkältä matkalta, ennen kuin ylität sen.

Voit helpottaa ajamista valitsemalla turvallisia reittejä ja ajamalla silloin, kun liikennettä ei ole paljon. Julkinen liikenne voi myös olla hyvä vaihtoehto liikkumiseen.

Arvioit itse, että sinulla on hieman ongelmia kaistanvaihdossa. 
Vanhemmiten monen asian samanaikainen seuraaminen voi vaikeutua, mikä hankaloittaa risteysajon lisäksi myös kaistanvaihtoa. Voit vähentää vaikeita kaistanvaihtoja valitsemalla turvalliset reitit ja ajamalla silloin, kun liikenne on rauhallista. Voit vaihteeksi kulkea myös julkisilla. – käytä vilkkua hyvissä ajoin – varmista päätä kääntämällä katvealueet – suuntaa peilit oikein ja pidä ne puhtaana

Arvioit itse, että sinulla on hieman ongelmia ajaessasi vieraassa ympäristössä.
Voit helpottaa ajamista käyttämällä vähän aikaa matkan suunnitteluun. Muodosta kartan avulla itsellesi mielikuva ajoreitistä. Moniin kohteisiin löytyy Internetistä lähestymiskartta, jonka avulla saat käsityksen reitistä. Matkasuunnitelmissa kannattaa ottaa huomioon vaihtoehtona myös joukkoliikenne.

Vieressä istuva voi auttaa lukemalla katukylttejä ja karttaa. Autoon voidaan asentaa myös puheäänellä ajo-ohjeita antava navigaattori. Vältä radion kuuntelua ja puhelimeen puhumista. Ne häiritsevät keskittymistä.

Sinulla on hieman ongelmia ajaessasi pimeällä. Vanhemmiten pimeällä näkeminen yleensä hankaloituu eivätkä silmät enää mukaudu valoisuuden vaihteluihin yhtä hyvin kuin nuorena. Tämä vaikeuttaa pimeällä ajamista. Harkitse, lähdetkö ollenkaan liikkeelle pimeällä – ainakaan pitkälle matkalle

Varmista, että auton tuulilasi, ikkunat, peilit ja valot ovat puhtaat, jos lähdet ajamaan pimeällä. Katso kauas, ja häikäisyn välttämiseksi tien oikeaan reunaan eikä vastaantulevan valoihin. Aja sellaisella nopeudella, että hallitset tilanteen.

Sinulla on hieman ongelmia silloin, kun ajat liukkaalla tai sateella.
Sinun kannattaa välttää pitkän matkan ajamista huonolla kelillä. Seuraa säätiedotuksia ja ota huomioon vaihtoehtona myös joukkoliikenne.

Varmista auton tuulilasin, ikkunoiden, peilien ja valojen puhtaus, jos sinun on ajettava liukkaalla tai sateella. Pidä tavallista pidempi etäisyys edellä ajavaan autoon ja vähennä tarvittaessa nopeutta.

Sinulla on hieman ongelmia silloin, kun ajat vilkkaassa liikenteessä.
Liikenne on usein vilkasta tiettyyn aikaan ja tietyissä paikoissa. Sinun kannattaa välttää näitä aikoja ja paikkoja.

Lääkärin tulee antaa potilaalle tietoa sairauksien ja hoitoon käytettävien lääkkeiden vaikutuksesta ajokykyyn. Noudata lääkärin antamia ohjeita. Kysy lääkäriltä neuvoa, jos ajaminen ei enää suju yhtä hyvin kuin ennen.

Dementia on hermoston sairaus, joka heikentää ajokykyä. Dementia huonontaa muun muassa muistia, tarkkaavaisuutta ja arviointikykyä. Taudin edetessä sitä sairastavan on ennen pitkää luovuttava autoilusta.

Tiedät, miten käyttämäsi lääkkeet vaikuttavat ajokykyyn. Hyvä! Jos sinulle joskus määrätään uutta lääkettä, selvitä senkin vaikutukset ajokykyyn. Kysy asiaa lääkäriltä tai apteekkihenkilökunnalta ja tutustu lääkepurkissa olevaan tuoteselosteeseen. Moni sairaus on hoitamattomana liikenteessä haitallisempi kuin lääkkeillä oikein hoidettuna. Ota siis lääkkeesi ajallaan ja lääkärin ohjeiden mukaan.

Sinulla on vaikeuksia nähdä ajaessasi. Milloin viimeksi kävitkään silmälääkärillä tai optikolla? Näkökyky olisi hyvä tarkistuttaa säännöllisin väliajoin. Huolehdi myös siitä, että auton tuulilasi, peilit, valot ja silmälasisi ovat puhtaat.

Arvioit itse, että nivelten tai niskan jäykkyys haittaa ajamistasi.
Vanheneminen jäykistää niveliä, mikä saattaa vaikeuttaa auton hallintalaitteiden käyttöä ja pään kääntämistä. Yleensä jumppaliikkeet ja venyttely auttavat asiaa. Voit kysyä sopivia liikkeitä fysioterapeutilta.

Peilien käyttö on entistä tärkeämpää, jos pää ei enää käänny riittävästi. Voit kokeilla myös autoon asennettavaa laajakulma- tai lisäpeiliä helpottaaksesi taakse katsomista. Vältä pitkiä ajorupeamia ja pidä välillä venyttelytaukoja. Älä aja, jos tunnet voimakasta kipua lihaksissa tai nivelissä.

Arvioit itse, että sinulla on vaikeuksia kääntää ohjauspyörää tai painaa polkimia. Todennäköisin syy näihin ongelmiin on lihasvoiman puute käsissä ja jaloissa. Voit voimistaa lihaksia kuntoillen. Kysy ohjeita fysioterapeutilta tai lääkäriltä. Uusien autojen hallintalaitteet ovat kevyitä käsitellä. Myös automaattivaihteisto voi helpottaa ajamistasi.

Sinulle on viime aikoina sattunut toistuvasti muistikatkoksia liikenteessä.
Olet unohtanut minne olit ajamassa tai mitä reittiä aioit käyttää. Pieniä muistikatkoksia voi sattua kenelle tahansa. Unohtamiset voivat johtua muun muassa suurista elämänmuutoksista, kiireestä tai stressistä. Sinun kannattaa mennä lääkäriin, jos sinulle sattuu muistikatkoksia usein ja olet huolissasi niistä. Unohtelu voi johtua myös sairaudesta.

Sinulla on vaikeuksia seurata monia asioita samalla kertaa.
Et esimerkiksi huomaa risteyksissä kaikkia jalankulkijoita, autoja ja liikennemerkkejä. Vanheneminen heikentää huomiokykyä, mikä vaikeuttaa monen asian samanaikaista seuraamista. Tämän vuoksi kuljettajalle voi helposti sattua virheitä ja vääriä arviointeja etenkin monimutkaisissa ja nopeasti muuttuvissa liikennetilanteissa. Voit helpottaa esimerkiksi risteysajoa tekemällä asiat yksi kerrallaan. Älä siis yritä samanaikaisesti vaihtaa vaihdetta, etsiä tietä ja kääntyä. Vältä ruuhka-aikoja ja valitse turvallinen reitti. Varaa itsellesi riittävästi aikaa.

Tässä liikenneturvan testissä saat arvioida miten sinulta sujuvat muun muassa risteysajo, kaistanvaihto ja vaikeissa oloissa ajaminen. Kun olet vastannut jokaiseen 15 kysymykseen, voit tulostaa tai lähettää sähköpostiisi sinulle räätälöidyt ohjeet liikenteeseen.

Tee Liikenneturvan testi, vastaa rehellisesti ja ollaan yhdessä vastuullisia myös ajoterveys asioissa.

AUTOLIITON IKÄAUTOILIJAKOULUTUS

VASTUULLISEN AJAMISEN PERUSEDELLYTYKSET

 

8. Vastuu vastuullisen ajamisen perustaitojen hallinnasta

8.1. Onko havainnointi aktiivista, ennakoivaa ja oikea aikaista joka suuntiin?

8.2. Säätelenkö tilannenopeutta riittävästi ja ennakoivasti?

8.3. Laitanko merkinannot oikeasti ajoisssa? (vilkku ehtii vilkkumaan aina 2-3 kertaa ennen kaistan vaihtoa)

8.4. Onko turvaväli jatkuvasti tilanteen ja nopeuden mukaan riittävä? (noin 4 sekunttia esim. 80km/h = 22m/s eli noin 88m)

8.5. Pystynkö ennakoimaan ja säilyttämään oikeat ajolinjat myös vieraassa ympäristössä?

8.6. Pystynkö ennakoimaan ja noudattamaan jatkuvasti liikennesääntöjen mukaisia ajovuoroja?

8.7. Pystynkö ennakoimaan ja noudattamaan liikenteenohjausta (liikenteenohjaaja, liikennevalot, liikennemerkit, tiemerkinnät ja liikennesäännöt)

 

3. Liikennesäännöt ja oppimateriaalit

Milloin olet viimeksi päivittänyt liikennesääntöjen tietämystäsi?

TUNNETKO UUDET LIIKENNEMERKIT JA UUDEN TIELIIKENNELAIN?

Tarvitsetko kunnollista autokoulun oppikirjaa tai muita oppimateriaaleja tietojen päivittämiseen?

Meiltä saat helposti käyttöösi sekä painetut oppikirjat, liikennemerkkiesitteet että sähköiset oppimisympäristöt ja teoriakoe harjoittelu ohjelmistot tarpeen mukaan.

20. muutosta liikennesääntöihin 1.6.2020.

Kokonaan uudet liikennemerkit

Samaa tarkoittava merkki on voinut olla olemassa jo ennen 1.6.2020, mutta eri kuvalla. Uudet liikennemerkit klikkaamalla tästä.
Kaikki liikennemerkit klikkaamalla tästä. Liikennemerkkien selitteet saat näkyviin, kun klikkaat liikennemerkin kuvaa. Selitteet löytyvät myös tieliikennelaista. Uuteen tieliikennelakiin voit tutustua Finlexin sivuilla tästä. Suomessa liikennesäännöt määritellään tieliikennelaissa.Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Vasemmalle pysäköinti taajamassa sallitaan

1.6.2020 voimaan tullut uusi tieliikennelaki sallii pysäköinnin ja pysäyttämisen myös vasemmalle puolelle tietä taajamien kaksisuuntaisilla teillä.  Vasemmalle puolelle tietä saa pysäköidä ainoastaan silloin, kun se ei vaaranna eikä haittaa muita tienkäyttäjiä.

Käytä mahdollisuutta harkiten. Tiedosta, että pysäköidessäsi tilanne on voinut olla suotuisa, mutta pois pyrkiessäsi olosuhteet ovat täysin toisenlaiset esimerkiksi liikenteen ruuhkautumisen vuoksi. Huomioi myös se, millainen näkyvyys autostasi on taakse. Erityisesti paketti- tai kuorma-autosta voi olla vaikea nähdä kunnolla taakse. Muista, että sinun on väistettävä sekä takaa että vastaantulevia. Muista myös, että vasemmalle pysäköinnissä sinun tulee ottaa huomioon viiden metrin välimatka suojatiehen varsinaisen kulkusuunnan mukaisesti.

Taajamien kaksisuuntaisilla teillä sallitaan pysäköinti ja pysäyttäminen myös vasemmalle puolelle tietä 1.6.2020 alkaen. Pysäköi vasemmalle puolelle tietä ainoastaan silloin, kun se ei vaaranna eikä haittaa muita tienkäyttäjiä. Kuva: Jussi Kaakinen/Liikenneturva. Kuvittajan nimi ja lähde mainittava kuvaa käytettäessä.
Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.
  • Taajamassa voi kaksisuuntaisella tiellä pysäyttää tai pysäköidä kulkusuunnassa vasemmalle puolelle tietä, jos se ei vaaranna eikä haittaa liikennettä.
  • Pysäköintiajan alkamisen voi ilmoittaa vapaasti eli ei tarvita pysäköintikiekkoa tms. laitetta. Pysäköinnin alkamisaika on kuitenkin ilmoitettava selkeästi havaittavalla tavalla.
  • Pysäköinti ja pysäyttäminen on kielletty mm. liikenneympyrässä, pyöräkaistalla ja linja-autokaistalla. Pysäyttäminen on kuitenkin sallittua pakollisen liikenne-esteen, väistämisvelvollisuuden noudattamisen tai hätätilanteen vuoksi.
  • Kotihoidon ja vastaavien kotiin tuotavien palvelujen työntekijöiden pysäköinti helpottuu 1.6.2020 lukien uuden tieliikennelain muutoksen myötä. Lue LVM:n tiedote. 

Kaksi- tai useampikaistaiselle tielle kääntyessä voi kaistan valita jatkossa vapaammin.

Jos risteävällä ajoradalla on ajosuunnassa kaksi tai useampia ajokaistoja, saa ajoneuvolla poistua risteyksestä sopivinta ajokaistaa käyttäen muu liikenne huomioon ottaen. Arvioi tilanne ennen kääntymistä: huomioi mahdolliset vastaantulevat, vierellä kulkevat ja perässä tulevat. Jos liikennettä on runsaasti, turvallisinta on edelleen valita lähin kaista. Vastakkaisista suunnista samaan suuntaan kääntyvät eivät voi suuntamerkin perusteella päätellä, mille kaistalle olet kääntymässä. Muista kääntyessäsi ja kaistaa vaihtaessasi aina vilkun käyttö ja riittävän alhainen nopeus

Jos risteävällä ajoradalla on ajosuunnassa kaksi tai useampia ajokaistoja, saa ajoneuvolla poistua risteyksestä sopivinta ajokaistaa käyttäen muu liikenne huomioon ottaen.
Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

  • Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun, jos sää tai keli sitä edellyttää. Samalla myös traktorien ja L-luokkien ajoneuvojen talviajan rengasvaatimuksia on tarkistettu.
  • Nastarenkaita saa käyttää marraskuun alusta maaliskuun loppuun ja muulloinkin, jos sää tai keli sitä edellyttää.
  • Jos juhannussää hellii tammikuussa, voi silloin siis ajaa myös kesärenkailla.
  •  Ota olosuhteet huomioon kokonaisuutena, ei pelkästään pääteiden kelin mukaan. 
  • Älä anna talven yllättää.  
  • Ota renkaan kunnon ja urasyvyyden tarkistus tavaksi.
Auton renkaat - Tarkista renkaiden kunto - Liikenneturva

Henkilö- tai pakettiauton sekä tähän kytketyn, luokittelumassaltaan enintään 750 kilon painoisen kevytperävaunun tai venetrailerin muodostaman yhdistelmän suurin sallittu nopeus on jatkossa 100 km/h. Pakettiautoilta, samoin kuin enintään 3500 kg:n matkailuautoilta, poistuu ajoneuvokohtainen nopeusrajoitus. Jatkossa niillä saa ajaa tiekohtaisen rajoituksen mukaisesti (enintään siis 120 km/h). Valitse nopeus olosuhteiden mukaan. Huomioi, että nopeuden kasvaessa monet riskitkin kasvavat. Huolehdi säännöllisesti ajoneuvosi tai perävaunusi ja sen renkaiden kunnosta. Älä lähde liikenteeseen, jos et ole varma ajokkisi kunnosta. Kuormaa huolella.

Nopeusrajoitus ei ole sama kuin suositusnopeus. Ota nopeuden valinnassa huomioon olosuhteet, kulkuneuvo ja kuormaus.

Piirroskuva, jossa auto vetää peräkärryä ja toinen perävaunua.
Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Pyöräkatu on kokonaan uusi katutyyppi, jossa kuljetaan pyöräilijöiden ehdoilla. Autoilijat saavat ajaa pyöräkadulla, mutta heidän on sopeutettava vauhtinsa pyöräilijän tahtiin. Pyöräkadulla jalankulkijoille on jalkakäytävä. Pyöräkatumerkki itsessään ei aseta nopeusrajoitusta, vaan se on erikseen osoitettu nopeusrajoitusmerkillä. Mikä on pyöräkatu ja miten pyöräkadulla ajetaan? - MTVuutiset.fi Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä. Piha- ja kävelykatujen sääntötuntemuksessa aukkoja – huomioi myös uusi pyöräkatu - LiikenneturvaLisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.  Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Pyörätien jatkeen ajoratamerkintöihin muutoksia.

Kun pyöräilijä tulee pyörätieltä ajoradalle, mahdollinen ajoradan ylityspaikka voi näkyä usealla eri tavalla. Käytössä voi olla merkitty pyörätien jatke, pelkät suojatiemerkinnät tai sitten ajorata voi olla ilman merkintöjä. Uusi merkki kertoo kaistojen yhdistymisestä Merkki, jossa on punainen kaksihaarainen nuoli sinisellä pohjalla, kertoo kahden kaistan yhdistymisestä. Sen nähdessään pitää valmistautua siirtymään yhdistyvälle kaistalle. Yhdistyvälle kaistalle siirrytään vuorotellen niin sanotun vetoketjuperiaatteen mukaisesti. Ennakointi ja riittävät turvavälit lisäävät tilanteessa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta: hidasta ennen kuin siirrät autoasi sivusuunnassa – ja näytä vilkkua. Anna jalankulkijalle tietä suojatiellä Kuljettajien on annettava tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille. Jalankulkijana ylitä ajorata suojatietä pitkin tai ali- tai ylikulkua käyttäen aina, kun sellainen on lähellä. Tarkkana liikenneympyrässä. Liikenneympyrään saapuvan ja sieltä poistuvan autoilijan on väistettävä tietä ylittäviä kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita. Liikenneympyrään ajaessa tullaan väistämistä velvoittavan liikennemerkin suunnasta. Poistuttaessa liikenneympyrästä on tietä ylittävää jalankulkijaa, polkupyöräilijää ja mopoilijaa väistettävä. Pyörätien jatke merkitään vain, jos ajorataa ajaville on osoitettu väistämisvelvollisuus liikennemerkillä: väistämisvelvollisuus risteyksessä (kärkikolmio), pakollinen pysäyttäminen (STOP-merkki) tai väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa (uusi merkki). Viimeksi mainitun kohdalla pyörätien jatkeen on oltava rakenteellisesti korotettu. Jos väistämisvelvollisuutta ei ole osoitettu edellä mainituilla liikennemerkeillä, väistäminen määräytyy liikennesäännön mukaan.

Pyörätieltä ajoradalle tulevan pyöräilijän on väistettävä sekä oikealta että vasemmalta tulevaa ajoradan liikennettä. Sen lisäksi on huomattava, että ajoneuvolla käännyttäessä on aina väistettävä risteävää tietä ylittävää jalankulkijaa, pyöräilijää ja mopoilijaa.

Pyöräilijä voi ylittää tien myös suojatietä pitkin ajaen. Suojatiesääntö koskettaa kuitenkin vain jalankulkijoita: se, kenen tilanteessa kuuluu väistää, riippuu väistämissäännöistä. Osa aiemmin pyörätien jatkeiksi merkityistä ylityspaikoista merkitään jatkossa pelkästään suojatien tiemerkinnällä. Pyörätien jatkeen ajoratamerkintöjä koskeva muutos ei näy tien päällä hetkessä, sillä tienpitäjillä on kahden vuoden siirtymäaika merkintöjen muuttamiseen.
 

Merkki, jossa on punainen kaksihaarainen nuoli sinisellä pohjalla, kertoo kahden kaistan yhdistymisestä. Sen nähdessään pitää valmistautua siirtymään yhdistyvälle kaistalle. Yhdistyvälle kaistalle siirrytään vuorotellen niin sanotun vetoketjuperiaatteen mukaisesti. Ennakointi ja riittävät turvavälit lisäävät tilanteessa liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta: hidasta ennen kuin siirrät autoasi sivusuunnassa – ja näytä vilkkua.

Tunne liikennesäännöt - Kertaa tavallisimmat säännöt - Liikenneturva

Anna jalankulkijalle tietä suojatiellä

Kuljettajien on annettava tietä jalankulkijalle, joka on suojatiellä tai valmistautuu menemään sille. Jalankulkijana ylitä ajorata suojatietä pitkin tai ali- tai ylikulkua käyttäen aina, kun sellainen on lähellä.

Liikenneympyrään saapuvan ja sieltä poistuvan autoilijan on väistettävä tietä ylittäviä kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita. Liikenneympyrään ajaessa tullaan väistämistä velvoittavan liikennemerkin suunnasta. Poistuttaessa liikenneympyrästä on tietä ylittävää jalankulkijaa, polkupyöräilijää ja mopoilijaa väistettävä.

Tarkkaavaisuus ja suojatiet autoilijoiden läksylistalla

 


Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

TARKKANA LIIKENNEYMPYRÄSSÄ

Liikenneympyrään saapuvan ja sieltä poistuvan autoilijan on väistettävä tietä ylittäviä kävelijöitä, pyöräilijöitä ja mopoilijoita. Liikenneympyrään ajaessa tullaan väistämistä velvoittavan liikennemerkin suunnasta. Poistuttaessa liikenneympyrästä on tietä ylittävää jalankulkijaa, polkupyöräilijää ja mopoilijaa väistettävä.  Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Yksisuuntaisella tiellä voidaan pyöräillä kahteen suuntaan, jos se on liikennemerkin lisäkilvin sallittu. Lisäkilvet tulevat sekä yksisuuntaista ajotietä osoittavan merkin yhteyteen että kielletyn ajosuunnan merkin yhteyteen. Polkupyöräilijän on kuljettava kulkusuuntaansa nähden oikeassa laidassa. Erityisen tarkkana on oltava kohtaamistilanteissa, kadun päissä ja esimerkiksi pihaliittymien ja muiden risteysten kohdalla.

      

Lisäkilvin sallittu pyöräily kahteen suuntaan yksisuuntaisella tiellä.
Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Merkki kieltää ajon nastarenkailla varustetulla moottorikäyttöisellä ajoneuvolla. Piha-alueelle ja kiinteistölle voi kuitenkin ajaa, jos sinne ei ole muuta yhteyttä.

Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Liikennevirhemaksu on tieliikenteen uusi maksuseuraamus, joka voidaan määrätä seuraamukseksi uudessa tieliikennelaissa (729/2018) erikseen sanktioiduksi säädetyistä liikennerikkomuksista. Liikennevirhemaksu korvaa tieliikenteen rikesakon, jota on käytetty erilaisten vähäisten liikennerikkomusten rangaistuksena 1980-luvun alusta alkaen.

Liikennevirhemaksu on kiinteämääräinen seuraamus. Liikennevirhemaksun suuruus on määritelty rikkomuskohtaisesti tieliikennelaissa ja sen suuruuteen vaikuttaa teon lisäksi se, kenelle liikennevirhemaksu määrätään. Jalankulkijalle ja polkupyöräilijälle määrättävä liikennevirhemaksu on summaltaan eri kuin esimerkiksi moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajalle määrättävä liikennevirhemaksu. Liikennevirhemaksun suuruus on rikkomuksen laadusta riippuen 20–200 euron suuruinen. Esimerkiksi jalankulkijan liikennesääntörikkomuksesta määrättävä liikennevirhemaksu on 20 euroa, mutta moottorikäyttöisen ajoneuvon kuljettajan liikennesääntörikkomuksesta liikennevirhemaksu on 100 euroa.

Poliisi tarkastelee pysäytetyn auton kuljettajan ajokorttia.

Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Vähimmäisnopeusmerkki asettaa nopeuden, jota ei saa alittaa, ellei liikennetilanne sitä edellytä. Merkki ei anna lupaa ajaa ylinopeutta, eikä kiellä ajamasta alle merkin osoittaman luvun, jos liikennetilanne sitä edellyttää.

Lue viiden minuutin juttu, niin olet jälleen valmis liikenteeseen

Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Pyöräkaista. Pyöräkaistasta on jatkossa myös liikennemerkki, kun nykyisin on vain ajoratamerkintä.
 
Tiemerkinnöillä ajoradasta voidaan erottaa pyöräkaista, joka on tarkoitettu pyöräilijöille. Pyöräkaista voidaan merkitä myös liikennemerkillä. Pyöräkaistalla ajetaan samojen sääntöjen mukaan kuin ajoradalla. Mopolla ei saa enää ajaa pyöräkaistalla. Jos sulkuviivaa ei ole, pyöräkaistaa voi käyttää ryhmittymiseen muillakin ajoneuvoilla kuin pyörällä.
 


Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Väistämisvelvollisuus pyöräilijän tienylityspaikassa. Merkillä osoitetaan, että ajoneuvolla ja raitiovaunulla on väistettävä ajorataa pyörätien jatkeella ylittävää polkupyöräilijää. Tällä merkillä varustettu pyörätien jatke on aina rakenteellisesti korotettu.

Lisätietoja klikkaamalla kuvaa täi tästä.


Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Kaupunkien ja taajamien keskustoihin voidaan jatkossa ohjata tällä kokonaan uudella opastusmerkillä. Merkki tullee käyttöön opasteissa samaan tapaan kuin merkki, jossa keskustaan opastetaan tekstillä ”keskusta”, esimerkiksi kaupungin sisääntuloväylillä.

Keskusta-merkki. Käytetään tieohjauksen yhteydessä.

Keskustan merkkiä käytetään kohdeohjauksen yhteydessä.

Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

Ajosuuntien välinen sulkuviiva tulee jatkossa olemaan valkoinen keltaisen sijasta. Kolmen vuoden siirtymäaikana voi näkyä kumpaakin väriä.


Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

  • Laissa on täsmennetty, että ajoneuvossa on ajon aikana käytettävä ajovaloja ja takavaloja, kun ajoneuvoa kuljetetaan tiellä pimeän tai hämärän aikaan tai jos näkyvyys on sään tai muun syyn vuoksi huonontunut. Huomiovalot eivät tällöin riitä.
  • Laissa on täsmennetty, että tielle pysäköidyssä ajoneuvossa – myös perävaunussa – pitää olla valot pimeällä.
  • Laissa on täsmennetty, että hätävilkkuja saa käyttää myös liikkuvassa ajoneuvossa, jos on tarpeellista varoittaa muita tienkäyttäjiä välittömästä vaarasta.

Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

  • Samaa tai viereistä kaistaa ajavan on väistettävä pysäkiltä lähtevää linja-autoa tiellä, jonka suurin sallittu nopeus on enintään 60 km/h. Jos paikassa on pyöräkaista, velvollisuus väistää koskee sekä pyöräkaistalla kulkevia että pyöräkaistan viereistä kaistaa kulkevia.

Lisätietoja klikkaamalla kuvaa tai tästä.

4. Ajotunteja yksilöllisiin tarpeisiin

Tarvitsetko ajo-opetusta ammattitaitoisen liikenneopettajan ohjeistuksessa?

Haluatko testata automaattivaihteista autoa?

Suosittelemme kaikille ikäkuljettajille:

1. Oppimateriaalien hyödyntämistä liikennesääntö tietämyksiä päivitettäessä erityisesti tieliikennelaki uudistusten yhteydessä. Toki myös netissä on paljon hyviä sivustoja, joista saa varmasti virallista tietoa, kuten ajovarma.fi,  traficom.fi ja ajokortti-info.fi

2. Ajotunteja ennen kuin tulee määräys ajokyvyn arviointiin tai ajokokeeseen. Tässä vaiheessa usein ajokyky on oletettua heikompi, eikä aina kokelaalla itsellään ole täysin realistinen kyky arvioida oman ajokyvyn heikentymistä taikka siihen liittyviä riskejä. Toki syyt ajokyvyn arvioinnin määräämiselle myös vaihtelevat merkittävästi. Näin ollen on myös tapauksia, joissa ajo-oikeutta voidaan jatkaa, yleensä kuitenkin vain pariksi vuodeksi kerrallaan.

3. Automaattivaihteisen auton testaamista, sekä mahdollisuuksien mukaan myös oman auton vaihtamista automaattivaihteiseen. Mikäli automaattivaihteiseen autoon vaihtaa riittävän hyvissäajoin, niin tämä saattaa auttaa siihen, että ajo-oikeuden voi säilyttää hieman pidempään, koska myös ajokokeesta voi selviytyä huomattavasti helpommin hyväksytysti automaattivaihteisella autolla manuaalivaihteiseen verrattuna. Toki liian myöhäisessä vaiheessa auton vaihtaminen saattaa olla liian suuri kynnys, mikäli uuden oppiminen on jo haastavampaa.

5. Lääkärin määräämä ajokyvyn arviointi

Mikä on ajokyvyn arviointi?
Meiltä saat ajokyvyn arvioinnit kymmenien vuosien kokemuksella.

Ajokyvyn arvioinnit ajetaan autokoulun autolla ja asiakas saa itse valita manuaali- ja automaattivaihteisen auton väliltä.

Ajo palautteineen kestää noin 50 minuuttia ja ajo ajetaan helpohkossa, mutta monipuolisessa taajama- ja maantieliikenteessä. Ajossa kiinnitetään huomiota ajokykyyn ja normaaliin liikenteessä selviytymiseen. Lopuksi annetaan kattava palaute ajosta.

Ajokyvyn arviointiajon (ei ajokoe) perusteella liikenneopettaja tekee lausunnon ajokyvystä. Lausunto toimitetaan suoraan ajokyvyn arviointia pyytäneelle lääkärille, sekä asiakkaalle itselleen.

Varaa oma aikasi suoraan autokoululta soittamalla palvelunumeroon: 040 576 2015. Arviointiin tullessa tarvitset mukaan ajokortin sekä lääkärin lähetteen.

Lisätietoja voi kysyä ja ajokyvyn arviointiin liittyvän lähetteen voi myös lähettää etukäteen sähköpostitse info@helsinginliikennekoulu.fi.

Hinta 145 € (sisältää ajotunnin 50min, palautteen ja lausunnon, sekä kirjaamis- ja lähetyskulut)

Lisäksi sopimuksen mukaan ajotunnin aloitus ja lopetus aloitus- ja jokerialoituspisteistämme tai niiden läheisyydestä +20€.

Joissain tapauksissa lääkärin ilmoituksesta poliisi voi määrätä ajokokeeseen. Tällöin ajokoe suoritetaan tutkinnon vastaanottajan toimesta Ajovarman toimipisteessä. Ajokoe suoritetaan autokoulun autolla.

Meiltä ajotunti (50min) 85€ + auton käyttö ajokokeessa 120€ (vuokra) yhteishintaan 205€

6. Ajokoe Poliisin tai lääkärin määräyksestä

Ajokoe Poliisin määräyksestä, mikäli ajokortti on vielä voimassa, vaikka tulisi siis lääkärin aloitteesta esimerkiksi lääkärintarkastuksen yhteydessä. Ajokoe voi tulla myös suoraan Lääkärin määräyksestä, mikäli kyseessä on ajokortin uudistaminen. Toisinaan hyväksytyn ajokokeen jälkeen Ajovarma voi heti tehdä ajokorttihakemuksen, mutta toisinaan tulee mennä vielä uudestaan lääkärin vastaanotolle tämän jälkeenkin.

Ajokyvyn arviointi autokoulussa vai ajokoe ajovarmassa?

Hyvä liikennekulttuuri syntyy muiden liikenteessä olevien huomioimisesta ja kunnioittamisesta

Haluaisimme kuulla teistä ja autamme todella mielellämme myös läheisiänne kaikissa ajokortti ja passikuva asioissa!

kaikki alkaa tästä - tervetuloa kurssille!

Valitse autokoulupalvelu ja ilmoittaudu

Me autamme mielellämme sinua valitsemaan yksilöllisiin tarpeisiisi sopivat ajokorttiopinnot, kurssipaketin ja oppimateriaalit, sekä kaikissa opintojen vaiheissa aina ilmoittautumisesta hyväksyttyyn kuljettajantutkintoon asti.

13.

Oppimateriaalit tarpeen mukaan tilattavissa myös erikseen.

14.

Teoriatunnit tarpeen mukaan tilattavissa myös erikseen.

15.

Ajotunteja yksilöllisiin tarpeisiin. B-kurssilla vähintään 10 ajotuntia + RTK.

16.

Ajotunnit ja auton käyttö uusinta ajokokeessa eri syistä johtuen.

19.

Lääkärin määrämä ajokyvyn arviointi ajotunti

Scroll to Top